Kategorie blogów

Ostatnie komentarze

Nie ma komentarza

Tagi bloga

Nie ma tagu
Tajniki i metody dobrego grillowania.
24
Nov
0
admin admin Blog Home
Tajniki i metody dobrego grillowania.

Ten wpis jest przeznaczony dla wszystkich osób, które szukają nowych sposobów na grillowanie . Wiadomo, że każdy, kto jakiś czas zajmuje się przygotowaniem potraw nad rozżarzonym węglem ma już pewne przyzwyczajenia oraz metody. Zawsze jest jednak pole do tego, żeby nauczyć się nowych trików. W tym artykule omówimy sobie sposoby na to, jak grillować , żeby uczynić potrawy jeszcze bardziej smacznymi i zachwycić w ten sposób naszych najbliższych. Przeanalizujemy sobie co zrobić od momentu rozpalenia paleniska przez właściwy sposób przyprawiania i konkretną temperaturę dopasowaną do konkretnych potraw. Wszystko po to, żeby wnieść grillowanie w domu na jeszcze wyższy poziom.

Jaka powinna być właściwa temperatura grillowania?

Zacznijmy od podstaw, czyli od tego, jaka powinna być temperatura grilla węglowego. Jej właściwy poziom pozwala na to, żeby nasze potrawy były pyszne, soczyste i wysmażone. Istotne jest, by zatroszczyć się o to, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, ponieważ wtedy możemy przypalić jedzenie, lub sprawić, że będzie ono zbyt suche. Należy więc dostosować żar do tego, jaki posiłek planujemy przyrządzić. Temperatury grillowania potraw musi być dostosowane do rodzaju produktu, który ląduje na grilla. Inaczej będziemy przyrządzać mięso, a inaczej warzywa ryby czy sery.

W jakiej temperaturze grillować mięso?

Zwykle nie analizujemy tego, jaka jest temperatura grillowania karkówki. Po prostu wrzucamy ją na ruszt i kontrolujemy, jak się zachowuje pod wpływem żaru, jaki bije z paleniska. Wszystko odbywa się więc w systemie opartym o wyczucie mistrza BBQ, który pilnuje tego, co dzieje się na grillu. Ogólnie zasada dotycząca podziału temperatur jest taka, że wyróżniane są 3 kategorie, czyli temperatura niska, średnia i wysoka. Pierwsza z nich dotyczy przedziału od 90 do 160 stopni Celsjusza i sprawdzi się w przypadku grillowania chudych mięs i szaszłyków drobiowych. W opcji średniej, czyli od 160 do 230 stopni możemy grillować wieprzowinę, więc będzie to odpowiednia temperatura grillowania karkówki. Wysokie temperatury przeznaczone są już dla steków. Dobrze stosować się tego podziału, ponieważ dzięki temu mięso, które przygotowujemy, będzie bardzo smaczne i soczyste.

Jaka jest temperatura grillowania kiełbasy?

Teraz przejdziemy do omówienia kolejnego wyrobu mięsnego, jednak jest on tak popularny, że zasłużył sobie na oddzielny akapit w naszym artykule. Ustalmy więc jaka temperatura do grillowania kiełbasy będzie właściwa. Zgodnie z podziałem tego, jak silny jest żar, wyróżniamy trzy opcje, czyli temperatura może być niska, średnia i wysoka. W tym przypadku dobrze postawić na wariant średni. Idealna temperatura grillowania kiełbasy powinna być na poziomie ok. 180 stopni Celsjusza. Pozwoli to na właściwe przypieczenie skórki, wytopienie nadmiaru tłuszczu, oraz podgrzanie kiełbaski w środku. Taki posiłek będzie fantastycznie komponował się z letnią sałatką, sosami i świeżym pieczywem, co jeszcze bardziej uwydatni fenomenalny smak grillowanego dania.

W jakiej temperaturze grillować warzywa?

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, temperatura grilla powinna być dostosowana do rodzaju produktów, które wykładamy na ruszcie. Czasami ciężko jest zatroszczyć się o to, żeby żar był idealny i jedzenie może nieco się przypiec, dlatego warto pomyśleć o macie teflonowej na grilla, która zapobiega przywieraniu jedzenia do kratek na grillu. Jest to istotne, ponieważ warzywa są dość delikatne i zbyt duże ciepło może wpłynąć na to, że przypalą się na grillu, co utrudni jego sprzątanie. Żeby temu zapobiec, oprócz użycia maty, warto zatroszczyć się o to, żeby temperatura grillowania warzyw nie przekraczała 200 stopni. Cały czas powinniśmy kontrolować, jak mocno przypieczone są dodatki, żeby ich nie przypalić.

W jakiej temperaturze grillować ryby i sery?

Temperatura grilla węglowego w przypadku ryb nie powinna przekraczać 180 stopni. Mięso ryb jest dość delikatne i zbyt trzymanie go nad zbyt dużym żarem, może spowodować, że ryba będzie przesuszona i niesmaczna. Jeśli chodzi o sery, to wszystko zależy od tego, w jaki sposób planujemy je przygotować. Jeżeli będzie to ser pleśniowy zwinięty w folię aluminiową, to może być on przypieczony nawet w wysokiej temperaturze. Jeśli jednak planujemy go grillować bez zabezpieczenia, warto to robić w wariantach niskim lub średnim. Temperatury grillowania potraw, zależą również od naszych preferencji. Jeśli lubimy jedzenie bardziej przypieczone, to dobrze, żeby żar był nieco większy. Dzięki temu jedzenie będzie mocniej chrupiące. Ważne, żeby potrawa była przygotowana tak, aby trafiać w nasze gusta.

Co zrobić, żeby grillowane potrawy mogły być jeszcze smaczniejsze?

Omówiliśmy sobie najważniejsze wytyczne dotyczące temperatury grillowania potraw. Teraz skupmy się na dodatkowych zabiegach, które pozwolą uczynić jedzenie jeszcze smaczniejszym. Układając jedzenie nad rusztem, upewnijmy się, że jest on wystarczająco rozgrzany. Jeśli temperatura nie będzie właściwa, jedzenie może zostać przeciągnięte i w efekcie suche. Lepiej nie marynować mięsa z pomocą oleju, ponieważ to także może mieć wpływ na wysuszenie mięsa na grillu, a zawsze zależy nam zachowaniu smaku i soczystości potrawy. Dodatkowo sprawdzonym patentem jest użycie wędzonych przypraw, które potęgują doznania smakowe podczas konsumowania posiłku, który został przygotowany na grillu. Niektórzy eksperci od BBQ, twierdzą, że dobrze używać kilku rodzajów soli jednocześnie, ponieważ także może to wpłynąć na poprawę walorów smakowych grillowanego jedzenia.

Tajniki i metody dobrego grillowania - podsumowanie.

Grillowanie to sztuka. Z taką dewizą podchodzi do tego wiele osób zajmujących się przygotowaniem jedzenia nad rozżarzonym węglem. Żeby ten proces mógł być bardziej skuteczny, a jedzenie przygotowane na grillu smaczniejsze, w pierwszej kolejności musimy zadbać o właściwą temperaturę. Grillowanie w domu będzie o wiele bardziej komfortowe jeśli postawimy na właściwy sprzęt. Niektóre modele dają możliwość określenia panującej na ruszcie temperatury oraz wędzenia przygotowanych potraw. Warto też zwrócić uwagę na pewne triki, które mogą poprawić walory smakowe posiłków przygotowanych na ruszcie. Dobrze unikać tłuszczu do marynowania mięs, ponieważ może ono wysuszyć jedzenie przygotowane na grillu. Warto także zatroszczyć się o rodzaj używanych przypraw i dostosowanie posiłku do własnych preferencji.

Leave your comment