Kociołek żeliwny, garnek myśliwski, węgierski 8L
zoom_out_map
  • Kociołek żeliwny, garnek myśliwski, węgierski 8L
  • Kociołek żeliwny, garnek myśliwski, węgierski 8L
  • Kociołek żeliwny, garnek myśliwski, węgierski 8L

Kociołek żeliwny, garnek myśliwski, węgierski 8L

Kociołek żeliwny, garnek myśliwski, węgierski 8L

229,90 zł

(229,90 zł szt.)

Brutto
local_shippingDarmowa dostawa
Ilość

  • Bezpieczne zakupy Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa Szybka dostawa
  • Łatwy zwrot towaru Łatwy zwrot towaru

Skontaktuj się z nami

phoneTelefon: +48 533 760 300

emailEmail: kontakt@sternhoff.pl

Czas dostawy

local_shipping1-3 dni robocze

Kociołek węgierski, żeliwny, myśliwski 8L

Świetna alternatywa na spotkania rodzinne, imprezy plenerowe, do przygotowania dania jednogarnkowego, do wykorzystania zarówno latem, jak i zimą.

Całość wykonana z żeliwa, które szybko się nagrzewa,ale również długo utrzymuje temperaturę w środku.

Kociołek daje wiele możliwości przygotowania różnorodnych potrwa jednogarnkowych, jego funkcjonalność i materiał, z którego jest wykonany pozwalają na proste przygotowanie gorących potraw, o niepowtarzalnym smaku.

Kociołek może stać bezpośrednio w ognisku, można go również zawiesić bezpośrednio nad płomieniem, na specjalnym trójnogu.

Dzięki odkręcanym nóżkom, można go używać również na piecach lub palnikach.

Będzie świetną, nietuzinkową, atrakcją przyjęcia w plenerze jak i surwiwalowego biwaku.

Cechy produktu:

  • Duża pojemność, bo aż 8 litrów
  • Wykonany z odpornego na wysoką temperaturę żeliwa
  • Gruba ścianka pozwala długo utrzymać temperaturę wewnątrz naczynia
  • Do wykorzystania nad ogniskiem, bezpośrednio w żarze lub na piecu, bądź palenisku
  • 3 odkręcane nóżki, dzięki którym można bezpiecznie postawić kociołek na podłożu, lub bezpośrednio w środku ogniska
  • Okrągłe dno wspomaga równomierne nagrzewanie się potraw
  • Solidne wykonanie
  • Do przygotowywania smacznych potraw jednogarnkowych
  • Pokrywa kociołka doszczelniona za pomocą 2 śrub

Specyfikacja:

  • Wysokość z pokrywą: 24cm
  • Wysokość bez pokrywy: 23cm
  • Średnica kociołka: góra - 27cm, dół - 20cm
  • Grubość ścianki: 0,5cm
  • Szerokość mocowania pokrywy: 32cm
  • Długość nóżki: 10cm
  • Długość śruby mocującej: 10cm
  • Materiał wykonania: Żeliwo
  • Kolor: Czarny
  • Waga: 12,6kg
  • Opakowanie: pudełko kartonowe
  • Wymiary opakowania: 29,5x29,5x24cm

Kociołek węgierski ma swoje zastosowanie zarówno zimą, jak i latem. Wspólne biesiadowanie przy ognisku będzie świetną alternatywą dla popularnego grilla. Nada spotkaniu niepowtarzalnego klimatu. Można zachęcić gości do wspólnego przygotowywania posiłku, co znacznie urozmaici charakter imprezy. Dzięki dużej pojemności, bo aż 8 litrów, będzie można ugościć spore grono osób.

Służy do przygotowywania potraw jednogarnkowych, typu gulasze, dania myśliwskie, lub tzw. pieczonki, czyli wielowarstwowe zapiekanki. Dzięki gotowaniu bezpośrednio nad ogniem potrawy nabierają charakterystycznego dymnego aromatu. Szczelnie domknięta pokrywa, zabezpiecza wydobywanie się pary z wewnątrz kociołka, dzięki czemu potrawy są miękkie i kruche.

Dzięki wykonaniu kociołka z żeliwa, przygotowywane potrawy mogą być poddawane długiej obróbce, garnek ma grube ścianki, więc temperatura wewnątrz naczynia jest długo podtrzymana, w tej sytuacji nawet po zdjęciu z ognia biesiadnicy będą mogli konsumować gorący posiłek. Dodatkowo stop żeliwa w trakcie obróbki termicznej nie wydziela żadnych szkodliwych związków chemicznych, co nie ma szkodliwego wpływu na jakość i smak potraw przygotowywanych w takim naczyniu.

Żeliwo jest bardzo trwałym materiałem, niezwykle odpornym na działanie nawet bardzo wysokiej temperatury. Przy właściwym zadbaniu o kociołek, będzie można użytkować go przez długie lata.

Jak przygotować naczynie żeliwne do pierwszego użycia:

  • Należy umyć garnek i pokrywę w ciepłej wodzie, następnie przetrzeć delikatnie szmatką.
  • Umieścić naczynie na włączonej płycie grzewczej i poczekać, aż będzie całkowicie suche.
  • Zdjąć naczynie z płyty i pokryć całą powierzchnię cienką warstwą oleju jadalnego.
  • Poczekać do całkowitego ostygnięcia naczynia.
  • Teraz już możesz użyć kociołka i cieszyć się smakiem przygotowywanych w nim potraw.

Kilka prostych zasad konserwacji naczynia żeliwnego:

  • Nie należy przechowywać jedzenia w żeliwnym naczyniu kuchennym.
  • Mycie żeliwnych naczyń w zmywarce nie jest rekomendowane.
  • Nie zaleca się używania metalowych drapaków, gąbek, ostrych szczotek i mocnych detergentów.
  • Po umyciu żeliwnego naczynia należy ostrożnie je osuszyć i pokryć cienką warstwą oleju jadalnego.
  • Naczynia żeliwne powinny być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu.
  • Żywotność naczyń żeliwnych jest niemalże nieograniczona.
  • Naczynie żeliwne ma porowatą powierzchnię, więc wszelkie nierówności nie są jego defektem.

Kociołek żeliwny to konieczne wyposażenie każdego ogrodu, w którym znajduje się choć kawałek miejsca do rozpalenia ogniska. Wspólne biesiadowanie ma ogromny urok, a czas spędzony na wspólnym oczekiwaniu, aż potrawa będzie gotowa, to doskonała okazja do zacieśnienia więzi rodzinnych i przyjacielskich.

Tak spędzone wieczory na pewno pozostawia niezapomniane wrażenia.

Kociołek sprawdzi się również jako niebanalny prezent dla miłośników survivalu.

SDH1029
10 Przedmioty
2021-06-29

Opis

KurierPocztexP
1
Kurier
1
KurierPocztex
1
KurierP
1

Specyficzne kody

Nowy produkt

Brak recenzji użytkowników.